Burčák - 3 nejčastější otázky, na které se ptáte
Léto končí, období burčáku pomalu začíná. V tomto článku se podíváme na tři nejčastější burčákové otázky, které od Vás v Domě vína na Šalďáku dostáváme.
1) Burčák versus částečně zkvašený hroznový mošt. Jaký je v tom rozdíl?
Pojďme si v tom udělat jasno. Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt Aby ale mohl být prodáván pod označením burčák, musí být podle zákona vyroben tuzemskými vinaři z tuzemských hroznů. Pokud je vyrobený z hroznů dovezených ze zahraničí, nesmí být toto označení použito (byť by byl vyroben českým vinařem v ČR, jak se mnohdy děje).
2) Proč neprodáváme burčák víc prokvašený?
Odpověď je jednoduchá. Sto lidí, sto chutí. Někdo má radši burčák pořádně prokvašený, jiný méně. Jenomže pokud Vám po ochutnání přijde slabý, můžete si ho nechat více prokvasit dle libosti. Například tak, že ho necháte pár hodin mimo ledničku, kdy můžete průběžně kontrolovat míru prokvašení, kterou preferujete. Kdyby to však bylo obráceně a burčák by se Vám zdál prokvašený příliš, už s tím nic neuděláte.
3) Kolik je v burčáku alkoholu?
Když si burčák odnášíte od nás z Domu vína na Šalďáku, má 2–6 % alkoholu. Pak už záleží jen na Vás, jak moc ho necháte dále prokvasit. Pozor! Protože je burčák sladký, může to svádět k přesvědčení, že je to jen taková slabá šťávička. To ale rozhodně není! Traduje se sice, že burčáku byste měli vypít tolik litrů, kolik máte krve, ale určitě ne najednou.
My už jsme letošní sezónu otevřeli částečně zkvašeným vinným moštem z maďarských hroznů a během září přejdeme na burčák. Přijďte ochutnat!
EDIT: OD 1. 9. 2023 JIŽ MÁME MORAVSKÝ BURČÁK!
Zpráva pro Liberečáky a Jablonečáky: Pokud byste se k nám do vinotéky z nějakého nedostali, ale přepadla Vás chuť, můžete ho objednat i přes náš e-shop. Osobně Vám ho dovezeme (platí pouze pro Liberec a Jablonec nad Nisou).